torsdag 29 april 2010

1 Maj, snart...

Snart är det 1 Maj..
...Då skall man äta munkar och dricka mjöd. I år blev det inga munkar utan struvor.
Men tänka sig. Struvor är enklare att göra och mumsigare också, enligt mej...
Recept på Finska struvor:
ca 35 st.
2 msk ljumt vatten
1/4 paket jäst
2 ½ tsk mjölk
2 ägg
1½ tsk socker
½ tsk salt
5 dl vetemjöl
Fritering:
Kokosfett eller olja
Garnering:
Florsocker

Blanda samman vattnet och jästen. Låt det stå i 5 min.
Ljumma mjölken till 37°C för jästen. Tillsätt den till jästblandningen. Vispa ihop ägg, socker och salt. Blanda i vätskan. Tillsätt mjölken lite i taget under kraftig omrörning. Låt smeten jäsa övertäckt ca 1 timme.
Värm fettet till 180°C. Kontrollera med en termometer eller gör brödprovet*. Lägg smeten i en pappersstrut eller sprits. Avvänd sprits med en smal rak spets. Tryck ut smeten i smala ringar lite ovanpå varandra.
Fritera en eller två struvor åt gången tills de är vackert guldgula.
Låt dem rinna av på hushållspapper. Sikta över florsocker.

Recept från "Sju sorters kakor"

*Brödprovet, lägg ner en bit vitt matbröd i fettet. när brödet får en guldbrun färg efter ca 1 minut her fettet rätt temperatur.

Mjöd:
8 l vatten
1/2 kg farinsocker
1/2 kg strösocker
2-3 citroner
1/4 tsk färsk jäst eller torrjäst
russin

Koka upp en del av vattnet och ös över sockret. Tillsätt resten av vattnet samt den pressade citronsaften. tillsätt jästen i det ljumma blandningen. Tappa mjödet på flaskor efter ca 1-2 dygn. Tillsätt en tesked socker samt några russin i varje flaska. Trycker i flaskan ökar under jäsningen. Använd inte an alltför tät kork. Mjödet är färdigt om en vecka då det står svalt eller 3 dagar i rumstemperatur. Förvaras svalt och användes inom en vecka.

Recept från "farinsocker paketet
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar