tisdag 10 augusti 2010

Skorpor...

...Det är inte speciellt svårt att göra skorpor men det tar lite tid...

... För min del blev det skorpor med havtornssylt till morgonmål. Super gott...

Recept på knapriga skorpor:
ca. 100 st
ugnstemp. 225 C

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 msk malen kardemumma
ca 1 1/2 liter vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 C. Smula jästen i en bunke och häll över lite av degspadet. Rör om och tillsätt resten av spadet, salt, socker och kardemumma. Arbeta in så mycket av mjölet så att degen blir smidig och lossnar från bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca. 30 min.
Knåda degen smidig med resten av mjölet. Degen skall vara ganska lös och lite "fet". Dela degen i fyra bitar och forma till längder som är ca. 40 cm långa och utan sprickor. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper och pensla kanterna med lite smält smör så fastnar de inte vid gräddning. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Grädda mitt i ugnen 15-20 min.
Dela dem mitt itu på längden när de kallnat. Skär dem sedan i ca 3 cm breda bitar. Rosta skorporna på en plåt med snittytan uppåt. Sätt in dem i ugnen på 250 C och låt dem få fin färg. Men vakta dem noga så de inte bränns.
Torka dem sedan i eftervärme med ugnsluckan på glänt tills skorporna känns lätta och spröda.


Receptet hittade jag i "Sju sorters kakor
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar