lördag 7 maj 2011

Fredagsmys

Igår satte jag igång med att baka eget korvbröd, det är inte svårt men det kräver klart lite mer tid än ett besök hos affären. Det känns även mycket bättre att trycka i sej sitt eget bröd som man vet vad det innehåller, nämligen inga konsgjorda ämnen. En massa plus till hembakat korvbröd, förutom smaken då som inte var exakt samma som hos köpta.

Till 24 stycken behövs 6 dl mjölk, 75 g jäst, 1/2 dl olja, 1 tsk salt, 2 tsk socker och 15 dl vetemjöl.

Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen. Blanda i oljan, saltet, sockret och det mesta av mjölet men spara lite till utbakning. Låt degen jäsa 30 minuter.
När degen jäst klart knåda in resten mjölet och dela degen i 24 delar. Forma varje del till ett korvbröd. Låt jäsa 30 minuter till.
Pensla sedan bröden med lite vatten och ställ i ugnen på 250 grader, ca 8 minuter.

Med lite ketchup, senap, rostad lök och en god korv får du en ultimat hotdog till fredagsmyset eller grillkvällen.

Man blir fort mätt av hemmagjorda korvbröd men glad i maten som jag är gjorde jag också en pizzasallad. Till den behöver man:
riven vitkål som sköljs över med kokande vatten för att få den äkta konsistensen. Smaksätt med olja, vitvins vinäger, salt och peppar.

Trevlih helj

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar